Glutatyon vücutta bulunan serbest radikallerin ile birlikte vücutta bulunan reaktif oksijenin yok edilmesini sağlar.
Oldukça güçlü bir özellik gösteren antioksidan özelliği vardır. Glutatyon vücut tarafından üretilmekte olan bir antioksidandır. Bu sebeple de oldukça önemlidir.
Glutatyon antioksidanı içerisinde 3 tane aminoasit vardır. Bu aminoasitler şu şekilde sıralanabilir;
Glutatyon düzeyi vücutta yüksek tutulduğunda kişiler daha sağlıklı, performansı yüksek, hastalıkların korunması gibi pek çok yönden daha iyi durumda olurlar. Bununla birlikte Glutatyonlar vücudun temel yapı taşı olan hücrelerin enerji merkezi olan mitokondrinin daha iyi bir şekilde çalışmasını da sağlamaktadır.
Glutatyon Nedir ?
Glutatyon, sistein, glisin ve glutamin adı verilen üç amino asidin kombinasyonudur. Vücudumuzdaki hücrelerin nerdeyse çoğunda bulunur, ancak çoğunlukla karaciğerde konsantre olarak bulunur. Glutatyon, vücudunuzda dolaşan tüm kötü molekülleri toplayan ve onları etkisiz hale getiren yapışkan bir kükürt kimyasal grubu içerir. Bunlara serbest radikaller denir ve yok edildiklerinde bağışıklık sisteminiz büyük bir destek alır.
Glutatyon sürekli yaşanan hastalıkların dışında kronik seyreden hastalıkların belirtilerinin azaltılması amacı ile de vücut için oldukça önemli bir antioksidandır. Bu nedenle de glutatyon bulunan besinleri tüketmek çok önemlidir.
Glutatyon Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Yaş ilerledikçe vücudun ürettiği glutatyon miktarlarında da azalmalar görülmektedir. Vücutta bulunan toksin miktarlarında artış olması durumlarında da glutatyon oranında ciddi bir azalma meydana gelir. Vücut için oldukça önemli olan bu antioksidanın azalması durumunda serbest radikaller yok edilemez ve vücuda ciddi zararlar verir.
Glutatyon vücutta dolaşır ve serbest radikalleri bünyesinde toplar. Daha fazla serbest radikal alamayacak duruma geldiği zaman ise karaciğere gider ve burada yenilenir. Normal şartlar altında glutatyonun 'u oksitlenmiş durumdadır, yüzde 90'ı ise aktif bir şekilde çalışmaktadır.
Vücutta bulunan aktif glutatyon miktarı yüzde 90 altına düştüğünde serbest radikaller vücuda zarar vermeye başlamaktadır.
Toksin maddeler birikmeye devam ettikçe vücuttaki glutatyon miktarlarında da daha fazla azalmalar meydana gelir. Vücutta bulunan glutatyon miktarı yüzde 70'in altına düştüğü zaman bağışıklık sisteminde ciddi problemler ortaya çıkmaya başlar.
Vücuttaki glutatyon miktarında azalmaların meydana gelmesi içsel sebepler ya da dış (çevresel) faktörler nedeni ile olabilmektedir. İç faktörler; DNA onarımı, bağışıklık sistemi, oksidatif stresten korunma gibi sebepler neticesinde vücudun glutatyona olan ihtiyacının artması sebebi ile meydana gelmektedir.
Dış faktörler ise, vücudun gün içerisinde maruz kaldığı toksik maddeler sebebi ile vücuttaki glutatyon miktarının düşmesi neticesinde olmaktadır. Dış faktörler şu şekilde sıralanabilir;
- Aseton ve diğer çözücüler
- Parasetamol
- Ağır metaller
- Böcek öldürücü ilaçlar
- Paketli gıdalar içerisinde bulunan gıda katkıları
- Yapay tatlandırıcılar
- Gıda boyaları
- Sigara dumanına maruz kalma
- Ev temizlik ürünleri
- Alkol
- Mutfakta kullanılan kimyasal araç gereçler
- Klorlu su
- Röntgen ışınları
- Fotokopide kullanılan kartuş boyaları
- Yetersiz beslenme
- kronik stres
- Aşırı egzersiz
- Depresyon
- Endişe ve kaygı
Glutatyon Tedavisi Kaç Seans?
Uygulama ilk yapıldığı zaman en az 10 seans devam edilmesi önerilmektedir. Bu seanslar da haftada 1 ya da 2 kere olacak şekilde programlar düzenlenir.
İsterlerse tek seanslık şekilde de uygulamalar yapılmaktadır. Bunun yanında ayda bir kere olacak şekilde de seanslar düzenlenmektedir.
10. seansın da bitimi ile tüm etkiler belirgin bir şekilde görülmektedir. Bu uygulama istendiği zaman tekrarlanabilen bir uygulamadır. Kişiler tedaviye devam etmeseler de uygulamanın etkisi 2 ile 4 ay arasında sürecektir.
Glutatyon Tedavisi Nasıl Yapılır?
Glutatyonun vücuda alınarak aktif bir şekilde kullanılmaya başlanmasının en başarılı yolu damar ile vücuda alınmasıdır. Uygulama ağrısız olarak damar yolu ile yapılır. Toplamda 10 ya da 15 dakika gibi kısa sürede gerçekleşmektedir.
Glutatyon tedavisi toz vücuda verilmeden önce ampuwa ya da saf su ile karıştırılıp bu şekilde vücuda verilmektedir.
Glutatyon ağız yolu ile alınamaz. Çünkü bu tarz bir uygulamada midede etkisini tamamen yitirir ve herhangi bir faydası olmaz.
Glutatyonun damar yolu ile alınması sayesinde direkt bir şekilde kana karışmaktadır. Bu şekilde vücutta bulunan serbest radikaller ile hızlı bir şekilde savaşmaya başlayacaktır. böylelikle vücut hücreleri koruması da sağlanmış olur.
Glutatyon Eksikliği Yan Etkileri Nelerdir?
Glutatyon eksikliğinde vücutta bazı problemler yaşanabilmektedir. Bu etkiler şu şekilde sıralanabilir;
- Vücuttaki stres düzeyi artar.
- Karaciğer vücuttan atması gereken yağı atamaz. Bu sebeple karaciğer yağlanması meydana gelir.
- vücudun bağışıklık sistemi çöker. Kişiler daha kolay bir şekilde hasta olur. Hastalıklar ağır bir şekilde seyreder.
- Vücutta kanserli hücrelerde artış görülür.
- Vücutta toksik maddeler yok edilemeyeceği için bu maddeler ciddi derecede artar.
- Kemoterapi gören hastaların vücudunda glutatyon oranı azaldığında hastalar tedavi amaçlı aldıkları ışınlardan zarar görürler.
- Kandaki şeker oranı düzenlenemediği için kişilerde şeker hastalığı görülür.
- Glutatyon eksikliğinde damarlarda tıkanmalar ya da daralmalar görülebilir. Bu durum kalp hastalıklarına neden olur.
Glutatyon Tedavisi Fiyatları Ne Kadardır?
Tedavi fiyatları kaç seans uygulanacağı ya da kaç doz alınacağı gibi etkenler sebebi ile değişkenlik gösterir. Bu sebeple fiyat için öncelikle uzmana muayene olmalı ve bir plan çıkararak bu plan dahilinde tedaviye başlamanız gerekmektedir.
Genelde 6 seans şeklinde hastalık uygulanmaktadır. Ancak sizin ve doktorunuzun isteği ile bu seanslar uzatılabilir ya da kısaltılabilir. Tedavi damar yolundan gerçekleştirilir. Her seans yaklaşık 10 ya da 15 dakika sürmektedir.
Alacağınız doz göz önünde bulundurularak seans sürelerinde uzamalar ya da kısalmalar da görülebilmektedir. Fiyatlandırmada da buna bağlı olarak değişkenlikler olmaktadır.
Glutatyon Faydaları Nelerdir?
Glutatyon serumu tedavisi yaşlılık belirtilerini azaltır ve bunun yanında vücudun hastalıklara yakalanma oranını da düşürür. Glutatyonun vücuda faydaları şu şekilde sıralanabilir;
Alzheimer hastalığının tedavi edilmesi amacı ile kullanılmaktadır.
- Kanda bulunan enzim, protein ve bilirubin seviyesinin artmasına yardımcı olmaktadır.
- Otizm tedavisinde etkin bir şekilde kullanılabilir.
- Karaciğerin yağlanmasının önüne geçer
- Uyku apnesi rahatsızlığında kullanılmaktadır.
- Oksidatif stresin azalmasında oldukça etkilidir.
- Daha genç ve canlı bir cilt görünümüne neden olur.
- Sigara kullanımı sebebi ile vücutta biriken toksik maddelerin atılmasına yardımcı olur.
- Cilt beyazlamasında görevalır.
- Hücrelerin korunması ve yenilenmesinde aktif rol oynar. Böylelikle cilt yaşlanmasının gecikmesini sağlar.
- Parkinson hastalığı tedavisinde kullanılır.
- Yaşı ilerlemiş olan kişilerde insülin direncini öneler.
Glutatyon antioksidanı özellikle serbest radikallerin ve vücutta biriken toksiklerin giderilmesi açısından çok büyük bir öneme sahiptir.
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki vücutta glutatyon oranı düştüğü zamanlar toksik maddeler vücuttan uzaklaştırılamamaları sebebi ile vücuda büyük zararlar vermektedir.
Glutatyon bazı kimyasal ilaçlar ile zararlı maddelerin etkisinin azaltılmasını büyük ölçü de sağlar. Özellikle karaciğer olmak üzere pek çok organın korunmasında önemli bir role sahiptir.
Glutatyon kanserli hücrelerin oluşmasını da engeller. Bu sebeple vücutta yeterli düzeyde glutatyon bulunduğu zaman tümör oluşumunun da önüne geçilmiş olacaktır.
Glutatyon İçeren Besinler
Deve dikeni doğada yapısında en fazla glutatyon bulunan bitkidir. Bu bitki vücutta glutatyon miktarını artırarak toksik maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar.
Peynir içerisinde de yüksek miktarda glutatyon maddesi bulunmaktadır. Böylelikle vücut bağışıklığının güçlenmesi ve hastalıklara karşı daha dirençli olunmasını sağlar.
Ağır metaller ile toksik maddeler özellikle beyinde, bağırsakta ve yağ dokularında tutunmaktadırlar. Bunun sonucunda da ortaya çıkan bazı rahatsızlıklar bu zararlı maddelerin vücuttan doğru bir şekilde atılmadığının göstergesidir.
Özellikle tarım ilaçları ile GDO'lu besinler sebebiyle vücudumuzun ihtiyacı olan miktarda Glutatyonu düzgün bir şekilde besinlerden temin edemeyiz.